13 Ekim 2010 Çarşamba

Çim Bakımı

Sizlere ne kadar kolay, pratik ve sorunsuz yöntem olan rulo çim sistemi ile istediğininiz yeri çimlerdirmiş olsanız bile, çimin istenilen alanda uzun ömürlü olması için bakımını iyi yapmalısınız.
     
Ocak      Ocak ayında büyük ağaçlardan dökülen yapraklar varsa temizlemektir. Bu yağışlı ve çoğunlukla soğuk dönemde pek fazla bir iş yoktur.
     
Şubat      Ilıman bölgelerde çim bakım zamanı şubatta başlayabilir. Ancak mart ayı gelmeden alanınızda biçim yapmayınız.
     
Mart      Çim alanlarda çalışma programı aslında mart ayında başlar. Çimlerin büyümeye başladığı, hava ve toprak durumunun iyi olduğu bu dönemde, dökülmüş yaprakları ve lanınızdaki çöpleri temizlemek için tırmıklama yapın. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tırmıklarken çime zarar vermemektir.
    
     Kış ayı boyunca ayaza maruz kalmış çimleri silindirlemek iyi bir yoldur. Bu ay içinde yapacağınız biçimde çimin üst kısmından biraz alın. Bu dönemde yapılacak alçak biçim çimlerde sararlmalara yol açabilir. Biçim için kuru bir günü seçin. Bu ay için ayda iki biçim yeterli olacaktır. Mart ayı içerisinde yapılacak tek iş biçim değildir. Alanda hastalık olup olmadığını bu ay içerisinde gözlemleye bilirsiniz. Eğer gerekli ise ilaçlama yaparsınız.
     
Nisan      Çimlerinizin gübreleme ve zararlı mücadelesi zararların hızla büyüdüğü Nisan ayı sonuna doğru başlar. Toprak sıcaklığının artışı Nisan ayının ikinci döneminde çimlerinize Amonyum Nitrat uygulamanız faydalıdır. Bu ay içerisinde çimlerinizin fazla uzamasını engelleyecek sıklıkta biçim yapmalısınız. Yinede ev bahçelerinde çimlerinizin boyunu 2.5 cm den aşağı indirmeyin. Nisan ayı kıştan zarar görmüş bölgeler için ara ekim yapılmasının uygun olduğu bir aydır. Karasal iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde bu ay için ekim yapılabilir.
     
Mayıs      Bu ayda daha çok biçime başlarsınız. Çimlerin boyunu dahada kısaltabilirsiniz. Bütün aylar içinde Mayıs ayı zararlılarla mücadele için en uygun zamandır. Zararlılarla savaş için havanın iyi olduğu bir günü seçmeyi unutmayın.
    
     Ayrıca çiminiz kuru, toprağınız ise nemli olmalı. Çim ekimini Mayıs ayının ikinci yarısına kadar tamamlamalısınız. Çim alanınıza azot takviyesi yapabilirsiniz. Bu ay içerisinde toprak genellikle nemlidir ama bazen kuru ve sıcak bir hava dalgasıyla karşılaşabilirsiniz. Eğer böyle bir durum meydana gelir ise çimlerinizde herhangi bir problem meydana gelmesini beklemeden sulamay başlayın.
     
Haziran      Haziran ayı içerisinde kuru ve sıcak bir hava dalgasıyla karşılaşabilirsiniz, biçim boyunuzu daha iyi tutun. Haziran ayıyla birlikte yaz gübreleme zamanı başlar. Eğer çiminizde renk değişimleri ortaya çıkmışsa Amonyum Nitrat kullanabilirsiniz. Bazı zararlılar Mayıs ayı içerisinde yaptığınız zararlı savaşından kurtulmuş olabilir. Haziran ayı bunlarla savaşmak için uygun bir donemdir.
     
Temmuz      Temmuz ayı içerisinde düzenli olarak biçime, sulamaya, tırtıklamaya başlayın. Ev bahçeleri için Temmuz ayının en büyük problemi ailenin tatile gitmesidir. Evinizden uzak kaldığınızda bahçenizle ilgilenecek ve biçim yapabilecek bir yardımcı bulmaya çalışmalısınız. Eğer Mayıs ayı içerisinde gübreleme yapmamışsanız ve yeterli suyunuz var ise azot uygulaması yapabilirsiniz.
     
Ağustos       Bu ayda Temmuz ayında yapılan işlemler devam ettirilir. karasal iklimin hüküm sürdüğü yerlerde son gübreleme yapılmalıdır.
     
Eylül      Çim bakımında sonbahar programı Eylül ayında başlar. İlk yapılacak iş çimlerin boyunu sonbara uygun bir boya alçaltmaktır. Solucanlar bu ay içerisinde aktif duruma gelirler. Bu donemde ortaya çıkacak zararlılar için zirai ilaç bayilerinin tavsiye edeceği ilaçlar kullanılabilir. Eylül ayının birinci yarısında Ege ve Akdeniz bölgelerinde son gübreleme yapılmalıdır.
     
Ekim      Ekim ayı içinde düzenli biçim sona erer. Çim alanınızın üstüne dökülen yapraklar temizlenmediği takdirde çiminize zarar verir ve solucan promleminin artmasına neden olur. Bunun için alanınızı süpürmeyi ihmal etmeyin.
     
Kasım      Kasım ayı içinde çim alanınızda yapacağınız işlemler oldukça azalır. Bu işlemler alanınızı yapraklardan ve diğer çöplerden temizlemek eğer alanınızda solucan varsa ilaçlama yapmaktır. Eğer istenirse alanınızı kıştan korumak için yanmış, elenmiş ve fumige edilmiş çiflik gübresi serilebilir.
     
Aralık      Aralık ayı yoğun geçen bir bakım döneminden sonra dinlenme zamanını müjdeler. Dikkat edilecek en önemli nokta ıslak veya donmuş çim alana zarar vermekten kaçınmaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder