21 Ekim 2010 Perşembe

Afrika Menekşesi







Afrika Menekşesi yılın hemen her döneminde açan çekici ve gösterişli çiçekleri, en dar mekanlarda bile yer bulabilen ufak yapısıyla en popüler salon bitkilerinin başında gelir. İlk olarak 1892′de Doğu Afrika’da keşfedildi. Ticari anlamda 1920′lerde Almanya’da gösterime sunuldu. O günden beri şaşılacak kadar çok çeşidi üretildi.

Beyazdan, pembe ve morun her tonunu taşıyan renk skalası, ebruli, çizgili veya düz renk, yalınkat, yarım, tam katmerli, hatta kenarları fırfırlı çiçekleri, aynı şekilde farklı renk ve büyüklükteki yapraklarıyla bu sayı binlerle ifade edilebilir.


Kurallara uyulduğu takdirde yetiştirilmesi oldukça kolay ve memnun edicidir. Sabit ısı, dikkatli sulama, yüksek nem, iyi ışık ve düzenli besleme başarının anahtarıdır.

Afrika Menekşesi Bakımı

Isı : Kışın 15-16 derecenin altına düşmemeli, cereyan ve ani ısı değişikliklerinden kaçınılmalıdır.
Işık : Işığı sever, kışın güney ve doğu, yazın sabah veya akşam güneşini gören bir pencere önü idealdir. Direkt güneş ışığından, özellikle öğle güneşinden sakının.
Sulama : Toprağı kurumaya başlayınca ve daima ılık suyla sulayın. Yapraklarına su değdirmeyin. Ayda bir defa büyük bir kaba su doldurup saksıları içine yerleştirin. Suyun seviyesi saksıların altında olsun. Bir saat kadar bekletip çıkarın.
Nem : Yüksek nem şarttır. Her gün çok ince bir püskürteçle su püskürterek nemlendirin. (Direk yapraklara değil, civarına püskürtmek gerekir). Bu sırada bitkiyi güneşten uzak tutun.

Solmuş çiçek ve yaprakları saplarıyla beraber derhal koparın. Gerekirse saksısını ilkbaharda değiştirin. Bol çiçek alabilmek için saksıda çok fazla kök olmamasına dikkat edin. Kök ayrıçları veya yaprağından kolayca üretebilirsiniz. Yaprağı yarısına kadar toprağa daldırın ve çok fazla sulayarak çürütmemeğe dikkat edin.

Uygun bir sıvı gübreyle, üzerindeki talimata uyarak düzenli besleyin. Fazla büyük saksı, çok sık saksı değişimi, az ışık veya besin eksikliği çiçeklenmeyi engelleyebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder