25 Mayıs 2012 Cuma

Orkide Bakımı ve Yeniden Çiçeklendirme


   



 satın aldınız yada biri size orkide hediye etti er yada geç çiçekleri dökülecektir. Çiçekler solduktan sonra orkideniz gayet sağlıklı olmasına karşın yeniden çiçeklenmiyorsa bunun bazı nedenleri olabilir.

Çiçek Sapını Budama

En yaygın tür olan orkide çiçekleri döküldükten sonra yeniden çiçeklenmesi için budanması gerekir. Eğer çiçek sapı sarı veya kahverengine dönüşmüşse kurumuş demektir yeniden çiçek sapı üretmesi biraz zaman alacaktır. Bu yüzden çiçek sapı yeşilken budanmalı uyuyan gözlerin dallanması teşvik edilmelidir. Phalaenopsis yıl içerisinde aynı çiçek dalından 2-3 kez çiçek açabilir. Budama çiçek sapının ortasından veya alttan itibaren sayıldığında 3. gözün 5 santim üzerinden yapılmalıdır.

Sıcaklık Ayarı

Ev ortamında gece gündüz sıcaklık farkları bir birine çok yakın olduğundan çiçeklenme olmayabilir. Doğal yaşam koşullarında orkideler 8-10 C derecelik gece gündüz sıcaklık farkında yaşarlar. Orkide geceleri serin bir alana alınarak bir süre bakılarak yeniden çiçeklenmesi için teşvik edilir. Sıcaklık farkı 8-10 derece olan iklimler de yaz ayların da dış ortama alınarak bu isteği karşılanabilir.

Işık

Orkidenizin yaprakları çimen yeşili veya tonlarında olmalıdır. Eğer çok koyu yeşilse yetersiz ışık aldığının göstergesidir. Orkide az ışık alırsa çiçek üretmek için gerekli enerjiyi karşılayamaz. Doğrudan gelen ışınlardan korumak şartıyla alıştıra alıştıra daha aydınlık bir alana taşınmalıdır.

Karanlıkta Bekletme

Herşeyi yaptınız ancak durumda değişiklik yoksa çiçeklenme için küçük bir ipucu bazen orkideler çok karanlık bir alanda gün için de en az 12 saat kadar bekletildiğin de yeniden çiçeklenme için kandırılabilirler.

Düşük Nem

Orkideler çok düşük neme maruz kaldığın da çiçeklerden su kaybetmemek için kendini korumaya alır ve çiçek üretmezler. Çiçek üretimi için %60 bağıl nem seviylerine çekilmelidir.


alıntdır




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder