9 Temmuz 2010 Cuma

Ters Lale

Ters lale en yoğun olarak Hakkari ve Şemdinli bölgesinde yetiştiği için halk arasında Şemdinli lalesi ve Hakkari lalesi olarak ta tanınır. Soğan, yumru ve rizom gibi toprak altı organlara sahip olan geofit bitkileri diğer birçok kullanımları yanında erken ilkbaharda ve sonbaharda açan narin, gösterişli ve güzel çiçekleri nedeniyle süs bitkisi yönünden büyük bir öneme sahip olmuşlardır. Özellikle kış aylarının sonlarında kar topraktan kalkar kalmaz veya karla birlikte çiçek açan türleri insanların ilkbahara olan özlemini gidermesiyle birlikte bahar müjdecisi olarak ta sembolik önem taşımıştır. Ayrıca, soğan, yumru ve rizom gibi toprakaltı organları sayesinde orijinal habitatlarından başka ülkelere canlı olarak taşına bilmesi ve kolay üretilmesi gibi nedenlerle, geofit bitkiler ekonomik açıdan da değerlendirilmeye başlamışlardır.



Hakkari’nin Cilo Dağları’nda yetişen “Ters Lale”, dünyanın en nadide çiçeklerinden biridir. Geçmişte Hakkari Bölgesi’nde yaşayan Asuri’lerin her sabah göbeğinden su yaydığı için ‘Ağlayan lale’ adını verdiği ve bu yüzden kutsal saydığı “Ters Lale”, günümüzde de çok değerli. Boyu 75 santimetreyi bulan, her dalında 6 lalenin ters büyüdüğü doğa harikası çiçek, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nca koruma altına alınmıştır.

Hakkari dağları eteklerinde kendiliğinden yetişen, her dalında 3 ila 8 lalenin ters büyüdüğü , boyu 60 ila 80 cm ‘ yi bulan ters lale belirli yerlerde yetişmektedir. Gen merkezinin ilimiz olduğu halde kaçak yollarla Avrupa ülkelerinde satıldığı ve buralarda kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılmakta hatta süs çiçeği olarak parkları süslemekte olduğu biliniyor.

Avrupa’da Fritillasio İmperialis , ‘Kejan lalesi’ , Prestika ‘Karagöz lalesi’ , Emperyalis ‘Ağlayan Gelin’ gibi isimlerle anılmaktadır. Halkımız tarafından da Ağlayan Gelin, Kerbela ve Kral lalesi olarak da bilinmektedir.

Bölgemiz, birçok doğal kaynak potansiyeli gibi süs bitkileri açısından da zengin bir floraya sahiptir. Özellikle erken ilk bahar döneminde halk arasında baharat ve sebze gibi çeşitli amaçlarla kullanılan bitkilerin çoğu doğal olarak yetişen süs bitkileridir.
Süs bitkileri içinde soğanlı bitkilerden olan Fritillaria imperiaris en çok Hakkari ve Şemdinli bölgesinde yetiştiği için halk arasında Şemdinli lalesi ve Hakkari lalesi olarak da tanınır. Aynı zamanda, Ağlayan Gelin, Kral Tacı olarak ta bilinmektedir.
Soğanlı bitkiler zengin floranın nadide türlerindendir. Toprak altında gıda maddesi depolamak üzere değişime uğramış gövdeleri olan, gösterişli çiçeklere sahip bu bitkilerin toprak üstündeki kısımları büyüme mevsimini tamamladıktan sonra sararıp solar. Soğanları ise uzun yıllar yaşamaya devam eder.

Ters laleler dünyanın en güzel çiçekleri arasında yer almaktadır.Bu çiçeklerinde mazisi çok uzun yıllara dayanmaktadır.Dünya üzerinde sadece Türkiye’de yetiştiği söylenmektedir, böyle bir çiçeğin ne kadar değerli olduğu buradan anlaşılmaktadır.Ülkemizde Hakkari’nin yüksek dağlarında yetişmektedir.
Genellikle Şubat sonu ve Mart ayı başlarında topraktan çıkarak yeni mevsime merhaba derler.Soğuk mevsim bitkileridir – derecelerde yaprakları donar ölmüş görünürler ama güneşi görünce tekrar normale dönüp gelişimlerine devam ederler ama kesinlikle bir şey olmaz.

Ters Lale Konusunda Önemsenmesi Gereken Hususlar:

1-Bölgemiz florasındaki genetik çeşitlilik tespit edilmeli,
2-Kaçak sökümler engellenerek doğada biyolojik çeşitlilik korunmalı.
3-Doğal Çiçek Soğanları Yönetmeliği çerçevesinde üretimi yasal bir çerçeveye oturtulmalı,
4-Yerli üreticilere üretim izni verilerek yöre halkına yeni iş imkânları sunulmalı,
5-Doğa tahribatının engellenmesi ve biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla üretimi doku kültürü ile yapılmalı,
6-Üretimde kalite ve kantite sağlanmalı,
7-Programlı üretim yapılmalı,
8-Pazar ağı kurulmalı

Ters Lale Üretimi

Ters laleler genellikle sarı ve turuncu renklidir. Imperialis cinsleri 1 metrenin üzerine çıkabilirler ve senede sadece mart-nisan ayları arasında bir kere açarlar.
Üretimi daha çok tohumla yapılır.Soğanlı bitki oldukları için soğanın belli bir olgunluğa ulaşmasıyla bitkide çiçeklenme görülür.
Ters laleler günümüzde tıp alanında ve bahçe dekorasyonlarında kullanılmaktadır.Son yıllarda ticari önemi artmıştır.

Ters Lale’nin Bitki Özelikleri

Soğan: 7-8 cm çağında basık; yaprakları kiremit dizilişli.
Gövde boyu: 50-100 cm.
Yapraklar: 4-8 adet; parlak yeşil; gövdenin üst yarısında dairesel dizilişli; mızrak şeklinde.
Çiçekler: 5-12 adet çan şeklinde
Tepaller: 4-4.5 cm; kırmızı veya turuncu, bazen sarı, bal özü salgılayan bezler tepallerin tabanında, beyaz yuvarlak şekilli.
Kapsül: 1.5-2 cm; kanatlı.
Çiçek açma dönemi: Mart-Mayıs ayları arası

8 Temmuz 2010 Perşembe

Bahçe Düzenlemeleri

Şehir hayatının gürültülü ve sıkıcı havasından bir nebze de olsa uzaklaşabildiğimiz doğal alanlar. Belki günlük yaşamın koşturmacaları arasında fırsat bulmak zorlaşabilir.

Öyleyse evinizin bahçelerinde istediğiniz düzenlemeleri yaparak doğal hayat özlemini giderebilir ve tüm streslerinizden arınabilirsiniz.

"Bahçem de yok" diyorsanız teras ya da balkonlara küçücük düzenlemeler yapabilirsiniz. İşte sizlere bir kaç öneri. Derlediğimiz  bahçe dekorasyon ve düzenlemelerini beğeneceğinizi umuyoruz...










7 Temmuz 2010 Çarşamba

Çelikle üretim şekilleri

Çelikten çiçek çoğaltmak, tepe çeliği
Süs bitkilerini çoğaltma yollarından “çelik” ile çoğaltma yönteminin çeşitleri vardır. Bu yazımın konusu “tepe çeliği nasıl yapılır”.
Çelikle çoğaltmada hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, tohumla çoğaltmadan daha avantajlıdır çünkü hızlı gelişim, çabuk büyüme sağlar.

Havai daldırma “Air Layering” usulü köklendirme
“Air Layering” havai çelik, havai köklendirme, havai daldırma olarak bilinen ve uygulanan bir bitki çoğaltma yöntemidir. Bu yöntemde dal ana bitkiden ayrılmadan köklendirilir sonra kesilerek alınır. İlkbahar ortasından sonra, en geç ağustos sonuna kadar yapılan Havai daldırma uygulamaları genelde başarılı sonuçlanır

Kök Çeliği

 Başarı diğer çeliklemelere göre daha hızlı, daha sağlıklı ve daha avantajlı olur. Kök çeliği almada en uygun zaman kasım – şubat arası dönemdir. Bu dönemde bitkiler uyku halinde olup köklerine pek ihtiyaçları yoktur, o sırada kök alınması bitkiye zarar vermez, bitki her türlü stresten uzaktır ve en önemlisi, bu zamanda köklerde fazlaca enerji depolanmıştır.

Mum Çiçeği (Hoya)

Mum cicegi tirmanan ve yetistirilmesi kolay ciceklerden bir tanesi. Boyu 4.5-5 metreye kadar uzayabiliyor. Tirmanmasi icin cicegin ip yada tel gibi bir malzemeye baglanmasi gerekiyor. Bitkinin yildiz seklinde ki cicekleri kokulu ve cicekten damlayan sivi ise tatlidir. Cicek acma donemi Mayis ile Eylul aylari arasindadir. Mum cicegi ile ilgili dikkat edilmesi gereken birkac husus var.



Cok ihtiyac yoksa topragini degistirmeyin.
Bitki tomurcuklandiktan sonra kesinlikle saksinin yerini degistirmeyin.
Bitkinin cicekleri oldukten sonra olu cicekleri koparmayin. Kendiliginden dokulsun.

Diger bakim kurallari ise soyle:

Isi: Normal oda sicakligi. Kisin ise isi 10-12 derece civarinda olmali.
Isik: Aydinlik ortam saglanmali. Bir miktar direk gunes isigi ideal.
Su: Kisin su miktari azaltilmali.
Saksi degistirme zamani: Ilkbahar
Cogaltma: Ilkbahar ayinda kesilen dallar suya konulur.

6 Temmuz 2010 Salı

Veranda – Bahçe Mobilyaları

Bu dekorasyonlarla bahçe keyfine hazır mısınız. Uzun ve karanlık üstelik de soğuk kış günlerinden sonra güneşin pırıltıları ve sıcaklığının hissedilmesiyle balkonlar, bahçeler açıldı, düzenlendi ve yaza hazırlandı.

Yazlıklarda da verandalar geniş tutulmuştur genelde. Hem sabah kahvaltıları hem de akşam keyfi için rengarenk çiçekler ve mobilyalarla düzenleyebilirsiniz.

Derlediğimiz modeller ferah ve huzurlu görünümler sergiliyor. Sizlere fikir vermesini umuyoruz.












5 Temmuz 2010 Pazartesi

Hamak ile Bahçe Keyfi

Piknik mevsimi başlamışken bu ilginç tasarımlı hamak göz kamaştırıyor. Plajda da aynı keyfi yaşayabilirsiniz.

Interior Design dergisinin 2009 yılının en iyi tasarımı seçtiği bu hamak Erik Nyberg ve Gustav Ström tarafından tasarlanmış.

Bahçe mobilyaları genellikle açık havaya dayanıklı malzemelerden üretilir. Bu şık hamak da nem ve paslanmaya dayanıklı elektro cilalı paslanmaz çelik ile iki farklı özel kumaş ile hazırlanmış. Hamak üzeri ve alt kısımları için ayrı ayrı kumaş kullanılmış.

Zemine tek bir bağlantı ile sabitlenmiş. Son derece etkileyici olduğunu söyleyebiliriz. Keyif yapmak için sabırsızlanabilirsiniz.




4 Temmuz 2010 Pazar

İlginç ve Pratik Koltuk Seti

Özellikle de teras ve bahçeler için çok uygun koltuk tasarımları. Kullanılmadığı zamanlarda pratik şekilde toplanıyor yer kaplamıyor, kenarda bir yerlerde muhafaza edebilirsiniz. Ya da tatile çıkıyorsunuz, belki yazlığınıza gideceksiniz yanınızda götürebilir ve çok kolay kurabilirsiniz.

Geniş balkon ve teraslı evlerde kullanıma çok uygun, ne dersiniz sizce de öyle değil mi?




3 Temmuz 2010 Cumartesi

Balkon, Teras, Veranda Dekorasyonları

Modern yaşamın gereği  çok katlı binalar arasında yetersiz ağaç ve yeşil görüntülerine hem de tertemiz hava solumaktan mahrum kalarak katlanmak durumundayız. Doğal yaşamdan uzaklaşmamak için siz de balkon, teras ya da verandalarınızda çiçek yetiştirebilirsiniz. Yeşilin verdiği huzuru içinize çekmek nasılda rahatlatır.

Yine balkon, teras ve verandalarınızı kış aylarında çiçeklerinizi soğuktan korumak ve kış bahçesi keyfini yaşayabilmek için kapatabilirsiniz.

Sizleri son derece huzur verici balkon, teras ve veranda düzenlemeleri ile baş başa bırakalım.

Keyifler diliyoruz,












2 Temmuz 2010 Cuma

Hamak Keyfi

Hamak keyfine kimse hayır diyemez.

İlkbaharın ılık esintileri bizleri keyiflendirirken yaz mevsimini de coşkuyla karşılamaya hazırlanırız. Yaz denilince ilk akla gelen tatil ve dinlenmedir.

Havaların ısınmasıyla birlikte dış mekanların düzenlenmesi hız kazanır. Karanlık ve puslu kış döneminin yoğun ve stresli aynı zamanda zorlu koşullarından sonra bahçelerde ve geniş teraslarda hamaklar kurulmaya başlanır. Siz de kendinize özel dinlenme ya da keyif köşesi oluşturabilirsiniz. Mesela bahçenizde ya da terasınızda hamak kurabilirsiniz. Düzenlediğiniz bahçe ya da terasınızda dilediğiniz renk kumaş ve ebatlardaki hamakları uygun şekilde bir ağaç dalına ya da standlı olarak kurmanız mümkün.

Şu günlerde deniz kenarına kaçamak yapıp da gitmeniz mümkün görünmüyorsa baharın ışıltısında balkon, teras veya bahçelerde masmavi denizin pırıltısı, altın renginde kumlar ve palmiye ağaçlarının gölgesinde olduğunuzu hayal edebileceğiniz keyif köşesi kurmak cazip görünüyor.

İşte bu keyfi yaşayabileceğiniz, size özel köşeler için hamak modelleri ve hoş görüntüler... buyrunuz,










Ve son derece keyifli bir hamak ve tekne. Yoğun çalışma temposunda olduğunuz şu günlerde sizleri huzur verici muhteşem  görüntülerle başbaşa bırakalım... :)